Mozaikcsalád: KÖZÉP-EURÓPAI NEMZETEK AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIÁBAN

Mozaikcsalád: KÖZÉP-EURÓPAI NEMZETEK AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIÁBAN

címmel 2018. október 4-5-én nemzetközi kerekasztal-sorozat zajlott a

Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében angol, illetve német nyelven.

Az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékét hárman is képviselték ezen a rangos rendezvényen. (Az elhangzás sorrendjében:) Szívós Erika a Kultúrák és közösségek az Osztrák-Magyar Monarchiában című kerekasztal szervezőjeként és moderátoraként, Gerő András Az Osztrák-Magyar Monarchia kulturális öröksége című előadásával, Halmos Károly pedig a Modernizáció és nemzetiségi kérdés című kerekasztal gazdaságtörténész vendégeként.

Az eseményt, a részletes programot és a meghívott történészek profiljait lásd itt:

https://mnm.hu/hu/esemenyek/muzeumi-elet/mozaikcsalad

A kerekasztal-beszélgetésekről és a közönség hozzászólásairól videofelvétel készült, amely hamarosan online is elérhető lesz.

(Az esemény leírása a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján, illetve a programban:)

„Az Osztrák-Magyar Monarchia korszaka, az első világháború előtti boldog béke­idők mint a nyugodt fejlődés, anyagi és szellemi gyarapodás, a stabil polgári értékek korszaka él emlékezetünkben. De vajon hogyan gondolkoznak a korszakról a Monarchia más nemzetei?

Cseh, szlovák, horvát, szerb, osztrák, magyar, brit és francia történészek segítségével járjuk körbe, hogy mit jelentett az Osztrák-Magyar Monarchia a nemzeti fejlődés és a kultúra szempontjából, illetve milyen szerepet játszott a nemzetközi politikában. A kerekasztal-beszélgetések angol és német nyelven zajlanak, tolmácsolással.”